Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΠΜΣ Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

1. Βασικές έννοιες και στοιχεία Ψυχωσικών Διαταραχών

Η ενότητα περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία ψυχοπαθολογίας και αιτιοπαθογένειας των διαταραχών του ψυχωσικού φάσματος. Θα αναφερθούν οι μέθοδοι έγκαιρης ανίχνευσης και αξιολόγησης των ψυχωσικών διαταραχών (με έμφαση στο πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο). Θα επισημανθούν οι βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην έκφραση ψυχωσικών επεισοδίων. Ενδεικτικά θα διδαχθούν ο ορισμός, τα σημεία και τα συμπτώματα ψυχωσικών διαταραχών, η έννοια του φάσματος στην ψύχωση, η Αιτιοπαθογένεια και Νευροβιολογία της Ψύχωσης, το Σκεπτικό και Αρχές Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, η Διεθνής Αποτελεσματικότητα Προγραμμάτων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση,η Διάρκεια Μη Θεραπευόμενης Ψύχωσης (DUP) και η Κλινική Σταδιοποίηση. Επιπλέον,η Πορεία και Πρόγνωση FEP, η Συννοσηρότητα στην Ψύχωση, οι Ψυχωσικές Διαταραχές και Ουσίες, οι Δεξιότητες Κλινικής Συνέντευξης, η Ψυχομετρική Εκτίμηση CAARMS, οι κλίμακες HAMILTON και PANSS, η Πορεία και Πρόγνωση UHR, οι Νοητικές Λειτουργίες και Ψύχωση, τα Ψυχομετρικά Εργαλεία στην Ψύχωση, και η έννοια του Στίγματος στο Πρώτο Ψυχωτικό Επεισόδιο.

 

2. Μέθοδοι επιστημονικής έρευνας

Στην ενότητα αυτή οι φοιτητές θα εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές και τους στόχους στο σχεδιασμό της επιστημονικής έρευνας στις επιστήμες υγείας. Ενδεικτικά,θα παρουσιασθούν η  Ερευνητική μεθοδολογία στις επιστήμες υγείας  (Τι είναι έρευνα -Βασικοί ορισμοί, Σκοπός ιατρικών ερευνών, Εγκυρότητα ερευνών, Είδη Μελετών, Τύποι σφαλμάτων, Ερμηνεία αποτελεσμάτων, οι Τεχνικές αναζήτησης στις βιοϊατρικές βάσεις δεδομένων, οι Βασικές αρχές Επιδημιολογίας , ο Σχεδιασμός επιστημονικής έρευνας, η Διαμόρφωση ερευνητικών ερωτημάτων, η επιλογή συμμετεχόντων, οι τεχνικές δειγματοληψίας,ο  καθορισμός μεγέθους δείγματος, οι Οδηγίες σύνταξης βιβλιογραφίας, η Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας παρεμβάσεων στις επιστήμες υγείας και οι Βασικές Αρχές Στατιστικής- Η χρήση σύγχρονων στατιστικών εργαλείων στην έρευνα των επιστημών υγείας.

 

3. Θεραπευτική Αντιμετώπιση Ψυχωσικών Διαταραχών

Η ενότητα αφορά στην ενημέρωση των φοιτητών για τις επικρατέστερες θεραπευτικές μεθόδους στο φάσμα των Ψυχωσικών Διαταραχών, με έμφαση στο Πρώτο Ψυχωσικό Επεισόδιο. Οι τρεις μεγάλες κατηγορίες που περιλαμβάνει είναι οι φαρμακευτικές θεραπείες, η αντιμετώπιση με άλλες βιολογικές θεραπείες πέραν των φαρμάκων και η ψυχοθεραπεία. Θα γίνει ενημέρωση και εκπαίδευση στις ενδείξεις, αντενδείξεις και βασικά στοιχεία των  θεραπευτικών μεθόδων. Ενδεικτικά, θα διδαχθούν η Φαρμακευτική αγωγή/ Αντιψυχωσικά, οι Παρενέργειες αντιψυχωσικής αγωγής, οι Βιολογικές μη φαρμακευτικές θεραπείες (ανθεκτική Ψύχωση), η Ψυχοεκπαίδευση στην Ψύχωση & στο Πρώτο Ψυχωσικό Επεισόδιο, η Οικογενειακή Θεραπεία & Συστημική Θεραπεία στην Ψύχωση,η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία στην Ψύχωση, οι Ψυχοδυναμικές Παρεμβάσεις στην Ψύχωση, η Εικαστική Ψυχοθεραπεία στην Ψύχωση,η Δραματοθεραπεία στην Ψύχωση, η Γενετική Συμβουλευτική στην Ψύχωση,η σημασία του πολιτισμικού πλαισίου στην Θεραπεία, ο ρόλος του Κοινωνικού Λειτουργού στην Πρώιμη Ψύχωση.

 

4. Παρεμβάσεις στις Ψυχωσικές Διαταραχές- Ανάπτυξη Υπηρεσιών ΄Έγκαιρης Παρέμβασης

Στην ενότητα 4  θα γίνει ενημέρωση και αποσαφήνιση εννοιών σε θέματα ανάπτυξης υπηρεσιών έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση. Θα αναφερθούν τα πλαίσια ένταξης για ασθενείς με ψύχωση, ζητήματα βίας και εγκληματικότητας και ο κίνδυνος υποτροπής. Επιπλέον, θα τεθούν  θέματα που αφορούν στην έννοια και σημασία του κοινωνικού κεφαλαίου στην χάραξη πολιτικών στον τομέα της ψυχικής υγείας,με στόχο τη δυνατότητα χάραξης  αποτελεσματικών στρατηγικών έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση.  Ενδεικτικά θα διδαχθούν: οι Ψυχοκοινωνικοί δείκτες θεραπευτικού αποτελέσματος: Εκτίμηση αναγκών, Λειτουργικότητα,η Ποιότητα Ζωής στο Πρώτο Ψυχωσικό Επεισόδιο, το Νομικό Πλαίσιο, Βία και Εγκληματικότητα στο Πρώτο Ψυχωτικό Επεισόδιο, οι Δομές & Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στην Ψύχωση (Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες), η Παρέμβαση στην Ψύχωση σε Παιδιά & Εφήβους, οι Σύλλογοι Οικογένειας (ΣΟΨΥ) και ο ρόλος της οικογένειας στην Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση, οι Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες και Ψύχωση: Το κοινωνικό κεφάλαιο ως στόχος της Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, η Πρόληψη Υποτροπών- Παράγοντες Κινδύνου για Υποτροπή στην Ψύχωση , τα Ζητήματα Ένταξης- Επανένταξης σε ασθενείς με Ψύχωση- Νοσοκομεία Ημέρας- Ψυχιατρικοί ξενώνες και η Ανάπτυξη ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων στους ασθενείς με Ψύχωση.

 

5. Στατιστική

Στην ενότητα 5 περιλαμβάνονται μαθήματα σε μορφή workshops (μικρών ομάδων) για τον σχεδιασμό της έρευνας των διπλωματικών εργασιών των μεταπτυχιακών φοιτητών. Ενδεικτικά θα διδαχθούν ο Ορισμός ερευνητικών ερωτημάτων- μεταβλητών έρευνας, η Επιλογή κατάλληλης στατιστικής μεθοδολογίας, η Καταχώρηση και επεξεργασία δεδομένων στο πρόγραμμα στατιστικής επεξαργασίας.